Search This Blog

Apr 11, 2017

Pate din ficat de pui

Ingrediente:
- 400g ficat de pui;
- 1 morcov mare;
- 3 cepe medii;
- 150g unt;
- 150 ml lapte;
- o crenguță de cimbru proaspăt;
- 2 foi de dafin;
- un vârf de linguriță de nucșoară;
- sare și piper după gust.
* pentru a evita oxidarea pateului, eu pun deasupra un strat subtire de gelatină sau de unt topit.

Mod de preparare:
Ficatul, legumele tăiate grosier, 50g de unt, cimbrul și foile de dafin se așază într-o cratiță, se toarnă deasupra laptele și se pune la fiert pe foc mic. Se amestecă din când în când. După 20-30 de minute, când și ficatul și legumele sunt complet fierte (verificați morcovul, să fie moale), se închide focul, se scot cimbrul și dafinul și se lasă la răcit.
Între timp restul de 100g de unt se lasă pe masă, pentru a ajunge la temperatura camerei.

Când ficatul și legumele s-au răcit se dau prin mașina de tocat carne (sau prin blender, până se formează o pastă). Se adaugă o parte din lichidul rămas în cratiță, până se formează o pastă moale. Se dă la rece.

Între timp, untul aflat la temperatura camerei se bate spumă, folosind un mixer. Se adaugă treptat pasta de ficat, amestecând continuu și la final se adaugă nucșoara și se asezonează cu piper și sare (dacă nu sunt restricții). Se pune în borccane sau boluri. În această fază, pate-ul va fi probabil destul de moale, așa că se dă la frigider pentru câteva ore, pentru a se închega complet. Dacă se intenționează păstrarea pentru mai multe zile, se adaugă deasupra un strat subțire de gelatină sau unt topit (pentru a nu se oxida).

Poftă bună!

 




No comments:

Post a Comment