Search This Blog

Jun 11, 2017

Croissante rapide, simple și cu caise


Copiii mei sunt înnebuniți după croissantele franțuzești. Adevărul e că și nouă ne plac, așa pufoase și aromate. Singura problemă ar fi că în comerț e greu de găsit croissante de calitate, cu unt (cele mai multe sunt cu margarină) și acasă sunt foaaaarte complicat de făcut (foietajul respectiv necesită n împachetări și foarte multă atenție și liniște 😅, pentru că e ușor de stricat...multă bătaie de cap).
Așadar, când mi s-au solicitat croissante (mami, vreau croissant ACUM), a fost o adevărată provocare pentru mine să găsesc o variantă sănătoasă și gustoasă de croissante, care să-i mulțumească pe micii mei critici culinari (pentru că altfel se lasă cu lacrimi) și nici să nu necesite mult timp de preparare, pentru că asta ar însemna mai puțin timp petrecut cu cei mici (rețeta tradițională necesită vreo 3 zile, deci nu sunt convinsă că voi avea curaj să o încerc în viața asta 😰).
Ca să nu mai lungesc povestea, am decis să fac un fel de cornuri cu unt, asemănătoare croissantelor dar fără atâtea împachetări și refrigerări. Au ieșit foarte bune, diferite ca textură de cele franțuzești dar pufoase și taaaaare gustoase! Pe lângă faptul că sunt mult mai sănătoase decât cele din comerț, au avantajul că necesită în total maxim 15 minute de preparare efectivă, (apoi 45 de minute în congelator și încă vreo oră la crescut, dar nu trebuie păzite).

Pe unele le-am lăsat simple (se pot umple, după coacere, cu cremă de brânză sau pate de casă), pe unele le-am umplut cu felii subțiri de caise și ambele variante au ieșit absolut delicioase.

Ingrediente:
- 300 g de făină;
- 150 g de unt rece, tăiat cuburi;
- 100 ml de lapte călduț;
- 1/2 de pliculeț de drojdie uscată;
- 1 gălbenuș și 3 linguri de lapte, pentru uns pe deasupra;
opțional:
- 1 vârf de linguriță de pudră de vanilie sau de portocală, după preferințe;
- 1-2 caise / alte fructe, tăiate în felii subțiri (dacă doriți să le umpleți).

Mod de preparare:
Amestecați drojdia cu laptele foarte puțin călduț, până la dizolvarea completă. Lăsați amestecul să se răcească de tot, eventual în frigider (altfel va topi untul din aluat).
Puneți cubulețele de unt într-un castron, peste făină (adăugați și pudra de vanilie/portocală, dacă folosiți) și frământați rapid cu degetele sau cu o furculiță (1-2 minute), până obțineți o textură nisipoasă (cu granule destul de mari de unt). Nu încercați să omogenizați aluatul! Este esențial să rămână granule întregi de unt, neîncorporate în făină. Acestea se vor topi la copt și vor da o textură de foietaj aluatului.
Adăugați amestecul rece de lapte și drojdie și amestecați rapid câteva minute, doar până se formează un aluat. Nu frământați prea mult aluatul, pentru a nu se topi granulele de unt. Dați-i o formă relativ pătrată, acoperiți-l cu folie de plastic și congelați-l pentru 45 de minute.

După acest interval, se scoate aluatul din congelator, se întinde cu sucitorul pe masa de lucru (acoperită cu un strat subțire de făină), în formă dreptunghiulară. Se va întinde greu, fiind înghețat și e posibil să se crape și să se rupă. Lipiți bucățile rupte și continuați procedeul.
Dreptunghiul obținut se pliază astfel: capetele laturii lungi se pliază către mijloc, astfel încât să se întâlească în centru (ca o scrisoare). Se întoarce apoi aluatul pe cealaltă parte (cu capetele unite dedesubt) și la 90 de grade și se mai întinde o dată. Repetați de 3-4 ori și apoi întindeți aluatul într-un dreptunghi lung, din care se taie croissantele. Eu am vrut să obțin mini-croissante, așa că am avut o lățime mică a aluatului, dar forma și mărimea croissantelor sunt în funcție de preferințe.

Se taie aluatul întins în dreptunghiuri egale și acestea, la rândul lor, se taie o dată pe diagonală. Se așează umplutura pe latura cea mai mică a triunghiului și se rulează către vârf.
Se așază croissantele obținute pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se ung cu amestecul de gălbenuș și lapte. Se lasă la crescut, într-un loc cald, pentru aproximativ o oră.

Spre finalul acestui interval se pornește cuptorul la 230 de grade.
Se mai ung o dată croissantele cu ou și se dau la copt pentru 10-15 minute (în funcție de dimensiune), până se rumenesc ușor.
Se lasă puțin la răcit (dacă puteți 😍) și se pot servi.

Poftă bună!











No comments:

Post a Comment