Recunosc, eu nu sunt un mare fan al supelor, ciorbelor, borșurilor etc., motiv pentru care acest gen de mâncăruri se prepară la noi în casă doar la solicitare expresă. De această dată, a fost fetița cea mare cea care a cerut hotărât "sup" (ceea ce la ea înseamnă și "suc" și "supă", practic orice lichid care nu e apă - evident că eu am ales să înțeleg "supă"). S-a oferit, de asemenea, să mă ajute la curățat legumele (ceea ce a însemnat prelungirea timpului de preparare a ciorbei, dar s-a lăsat cu distracție și voie bună).
Așadar, după o incursiune fulger în piață, am procurat toate bunătățile necesare preparării unei ciorbe sen-za-țio-na-le de vită (știu că vă întrebați: fructele sunt doar de decor, nu le-am inclus în fiertură). Am decis să fac o ciorbă semi-cremă, adică o parte din legume să le blenduiesc, o parte să rămână în bucăți.
Ingrediente:
- 300-500g de carne de vită (am folosit - absolut întâmplător - pulpă de vită fără os, dar se potrivește perfect aproximativ orice fel de carne, cu sau fără os);
- o ceapă mare;
- 2 morcovi;
- o rădăcină de pătrunjel;
- o bucată de rădăcină de țelină;
- 1/2 de conopidă;
- 1/2 de dovlecel;
- o mână de fasole verde;
- o mână de fasole galbenă;
- un cartof;
- 2 roșii mari;
- 1 ardei kapia;
- o lingură din "ingredientul minune" - mix de verdețuri din grădina bunicii (tarhon, pătrunjel, leuștean).
Carnea se pune la fiert întreagă sau tăiată în 2-3 bucăți mari, într-o oală cu apă (apa trebuie să acopere complet bucățile de carne). Se lasă să dea câteva clocote, se ia spuma care se formează deasupra, se reduce flacăra și se lasă la fiert în continuare, la foc mic. Se adaugă ceapa tăiată în jumătate, bucata de țelină și cartoful tăiat în sferturi.
Între timp, roșiile și ardeiul se coc în cuptor, întregi, la 200 de grade, pentru aproximativ 30 de minute. (Se pot pune și crude, la fiert alături de carne, însă este indicat să se îndepărteze coaja, pentru că aceasta e neplăcută dacă rămâne în ciorbă). Se scot, se curăță de coajă, se taie cubulețe și se adaugă peste carnea care fierbe. Dovlecelul și conopida se taie cât mai mărunt și se adaugă în ciorbă. Se mai lasă pe foc 10-15 minute.
Se scoate carnea din ciorbă și se taie în bucăți mai mari sau mai mici, după preferințe. Legumele și o apa în care au fiert se dau prin blender până se formează o cremă omogenă. Aceasta se pune înapoi în oală,
Se curăță păstăile de fasole și se taie în bucăți mari. Morcovii și pătrunjelul, curățate, se dau pe răzătoarea mare. Se adaugă fasolea, morcovul și pătrunjelul peste supa cremă și se mai lasă la fiert 10-15 minute. La final se adaugă și mixul de verdețuri și se închide focul.
Se servește cu smântână și, pentru curajoși, cu ardei iute.
Poftă bună!
No comments:
Post a Comment