Search This Blog

Feb 21, 2017

Cartofi dulci umpluți


Cartoful dulce a câștigat, în ultimul an, din ce în ce mai multă popularitate la noi în familie, fiind un aliment foarte versatil. Ne plac în aceeași măsură cartofii dulci făcuți la cuptor, cu rozmarin și usturoi, ca și clătitele americane și brioșele/torturile brownie din cartofi dulci. Pentru a varia meniul, astăzi am pregătit cartofi dulci umpluți, aromați și gustoși.

Ingrediente:
-1 cartof dulce, mare;
- 300g de carne de vită, tocată;
- 1/2 de dovlecel, tocat mărunt;
- 2 cepe verzi (sau o ceapă uscată mică), tocate mărunt;
- 2 căței de usturoi, zdrobiți;
- 3 roșii cherry, tocate + alte 2 roșii cherry feliate (pentru pus deasupra);
- 1/2 de ardei gras, tăiat cubulețe;
- un morcov mic, ras;
- opțional: orice alte legume, ciuperci, țelină apio
-  o linguriță de chimion (cumin) măcinat;
- câteva feliuțe de cașcaval/caș/mozarella;
* această rețetă nu conține sare; dacă nu aveți restricții la sodiu adăugați sare după gust.

Cartoful dulce se taie în două, pe lungime, și se pune la fiert cu multă apă. Între timp, într-o tigaie antiaderentă încăpătoare, se pun legumele (ceapă, dovlecel, roșii, ardei, morcov, usturoi etc.) și se călesc puțin, în suc propriu, amestecând încontinuu. După câteva minute, dacă apa s-a evaporat, se adaugă 100 ml de apă (se poate adăuga și puțin ulei) și se mai lasă pe foc mic, până se înmoaie toate legumele. Se adaugă apoi carnea tocată, care se fărâmițează bine cu o spatulă, să nu formeze bulgări, și se lasă pe foc până ce aceasta se gătește complet (își va schimba culoarea). La final se adaugă condimentele (chimion și, după caz, sare și piper). Se îndepărtează tigaia de pe foc.

Când cartoful dulce este fiert, se scoate din apă și se scobește, îndepărtându-se cea mai mare parte a miezului (se lasă un strat subțire, lângă coajă). Miezul se mărunțește și se adaugă peste amestecul de carne și legume. Se umple apoi fiecare jumătate de cartof cu umplutură de carne și se așază deasupra feliile de cașcaval și cele de roșii. Se dă la cuptor 10 minute, până se topește brânza și se servește fierbinte.

Poftă bună!

No comments:

Post a Comment