Search This Blog

Feb 13, 2017

Lasagna

















Lasagna este una dintre cele mai iubite mâncăruri la noi în familie. Rețeta este inspirată de la Chef Mario Batali (varianta originală aici) și modificată pentru a fi cât mai "baby friendly".

Ingrediente:
-un pachet de foi pt lasagna (eu folosesc 9 foi pentru o lasagna, încap perfect în 3 straturi în vasul pe care îl folosesc și pun multă umplutură între ele);
- 200g de parmezan ras + extra, dacă doriți să adăugați la servire.

Pentru ragu bolognese:
- 1 kg carne tocată ( de obicei folosesc vită+curcan, dar merge orice amestec);
- 3-4 linguri de ulei;
- 400g de ciuperci champignon, feliate;
- o ceapă mare, tocată mărunt;
- 1 cățel de usturoi;
- 400g pastă de tomate sau roșii cuburi;
- o cană de lapte;
- o cană de supă de legume și/sau carne sau o cană de apă;
*dacă nu aveți restricții la sodiu, asezonați cu sare și piper.

Pentru sosul bechamel:
- 5 linguri de unt;
- 4 linguri de făină;
- 3 căni de lapte;
- 1/2 lgț de nucșoară măcinată;
* dacă nu aveți restricții la sodiu, adăugați 2 lgț de sare.

Mod de preparare:

Pentru ragu bolognese puneți ciupercile și ceapa într-o tigaie antiaderentă, pe foc mediu și acoperiți cu un capac. După câteva minute ciupercile încep să lase apă. Este momentul să adăugați 3-4 linguri de ulei și usturoiul zdrobit. Lăsați amestecul de legume la înăbușit, sub capac, până se înmoaie ciupercile și apa s-a evaporat aproape total. Măriți flacăra și adăugați carnea tocată, amestecând încontinuu până aceasta își schimbă culoarea. Reduceți flacăra, adăugați pasta de tomate, laptele și supa/apa și lăsați la fiert sosul pentru aproximativ o oră și jumătate (la foc mic). La final, opriți focul și asezonați cu sare și piper.

Cam cu 15 minute înainte ca ragu să fie gata, porniți cuptorul la 200 de grade C și începeți să pregătiți sosul bechamel. Topiți untul într-o cratiță antiaderentă și, în paralel, încălziți laptele până la punctul de fierbere. Adăugați făina peste untul topit și amestecați bine, apoi adăugați treptat câte o cană din laptele fierbinte. Amestecați încontinuu. Când sosul începe să se îngroașe, mai fierbeți 30 de secunde și închideți focul.

Asamblare: Intr-un vas ceramic, dreptunghiular, așezați alternativ un strat de ragu - puțin parmezan ras - un strat de foi - un strat de bechamel și continuați ragu-parmezan-foi-bechamel, până umpleți tava și terminați sosurile. Primul strat trebuie să fie de ragu și ultimul - cel de deasupra - de bechamel. La final adăugați încă puțin parmezan ras peste bechamel (formează o crustă delicioasă) și dați la cuptor pentru aproximativ 40 de minute (se formează o crustă aurie deasupra).

Poftă bună!

No comments:

Post a Comment