Search This Blog

Mar 19, 2017

Pâine cu nuci și cartof dulce

 

Pâinea cu nuci și cartof dulce e o bază excelentă pentru un mic dejun sățios, mai ales că este plină de nutrienți și se potrivește excelent într-o varietate de combinații: cu unt/cremă de brânză/unt de arahide și felii de banană/căpșune/gem raw de fructe de pădure și chia.

Se păstrează proaspătă și pufoasă pentru aproximativ o săptămână, într-o pungă de plastic.

Ingrediente:
- 300g de piure de cartof dulce (un cartof dulce mediu, fiert în coajă și apoi pasat);
- 600g făină albă de grâu + 100g extra, dacă este nevoie;
- 1/2 de pliculeț de drojdie uscată (cam o linguriță);
- 1 linguriță de scorțișoară;
- 50g de nuci tăiate sau măcinate;
- 100 ml de lapte (se poate folosi și lapte vegetal);
- 100 ml de ulei sau unt topit;
- puțină sare (dacă nu există restricții) și puțin piper.

Mod de preparare:
Într-un bol încăpător se pun făina cernută, scorțișoara și drojdia uscată. Se adaugă nucile, puțină sare și piper, apoi piure-ul de cartof dulce și se amestecă. Se toarnă laptele călduț și se frământă cu mâna câteva minute. Se formează un aluat ușor lipicios (dacă este prea moale se mai poate adăuga un strop de făină, dar nu prea multă), peste care se toarnă treptat uleiul (sau untul topit) și se frământă în continuare până la omogenizare. Se obține un aluat elastic, asemănător celui de cozonac.
Acesta se pune într-un castron, se acoperă cu un prosop curat și se lasă la crescut într-un loc cald. După o oră ar trebui să își fi dublat volumul. Se scoate pe blatul de lucru presărat cu făină și se frământă iar pentru 2-3 minute.

Se așază aluatul într-o tavă de cozonac tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut încă o oră.
Se coace în cuptorul preîncălzit, la 190 de grade Celsius, până capătă o crustă aurie (aprox 35-45 de minute). Pentru a verifica dacă pâinea este coaptă, se introduce în mijlocul ei o frigăruie de lemn, care trebuie să iasă curată.

Se scoate pâinea din cuptor și se lasă la răcit pe un grilaj.
Poftă bună!



No comments:

Post a Comment