Search This Blog

Mar 8, 2017

Sfințișori (Mucenici moldovenești)


Ingrediente:
- 550g făină;
- 1 plic de drojdie uscată (9-10g);
- 220 ml de lapte călduț;
- coaja rasă de la o portocală bio (sau 1/2 pliculeț coajă de portocală bio, deshidratată);
- semințele de la o păstaie de vanilie (sau 1/2 linguriță praf de vanilie bourbon);
- 1 ou;
- 100g unt.
Extra (opționale):
- 1 ou pentru uns;
- o lingură de miere;
- 100g nuci măcinate.

Mod de preparare:
Se pun într-un bol drojdia, 2 linguri de făină și 4 linguri de lapte și se amestecă energic, până se obține o pastă (maiaua). Se pune deoparte și se lasă să crească puțin până pregătim celelalte ingrediente (aproximativ 10 minute).
Într-un castron mare (sau în bolul de la robotul de bucătărie) se cerne făina rămasă, se adaugă vanilia și coaja de portocale și se amestecă bine. În mijloc se face un locaș în care se pune maiaua (puțin crescută), oul și restul de lapte. Se frământă bine cu mâna sau cu robotul de bucătărie (eu am folosit robotul), pentru 10-15 minute. Se obține un aluat moale și ușor lipicios. Se adaugă untul topit și se frământă în continuare, până se obține un aluat elastic, nelipicios.

Se unge un castron cu puțin ulei și se așează în el aluatul, se acoperă cu un prosop curat și se pune în cel mai cald loc din bucătărie (pe un dulap înalt). Se lasă la crescut circa o oră.
Aluatul crescut se împarte întâi în două, apoi fiecare jumătate încă în două și tot așa până obținem 16 bile aproximativ egale de aluat.

Formarea sfințișorilor: Fiecare bilă se întinde până la obținerea unui fir lung și gros cam cât degetul mic. Acesta se îndoaie de la jumătate și se împletește (se răsucesc cele două jumătăți). Se unesc apoi capetele pentru a forma un colac și, la rândul său, acesta se răsucește de la jumătate, în formă de 8. Sfințișorii se așează în tavă la puțină distanță unii de alții (ar trebui să încapă toți în tava mare a aragazului).

Se mai lasă la crescut încă o oră, la loc cald, apoi se ung cu ou și se coc la 180 de grade (cuptor preîncălzit) pentru 20-30 de minute, până capătă o crustă aurie.

Opțional: când se scot din cuptor se ung cu un strat subțire de miere și se presară deasupra nucă măcinată.

Sunt delicioși! Puțin crocanți la exterior, moi și pufoși în interior, aromați de la coaja de portocală și foarte puțin dulci de la picătura de miere de deasupra.

Poftă bună!




No comments:

Post a Comment