Search This Blog

Apr 21, 2017

Mușchiuleț de porc la cuptor (pentru sandviș)



Căutând o alternativă sănătoasă la produsele din carne afumată pentru sandviș, am găsit varianta fripturilor reci, puternic condimentate, feliate subțire, care sunt mult mai gustoase și - evident - mai sănătoase decât pastrama din comerț.
Friptura poate fi făcută din piept de pui sau de curcan sau din mușchiuleț de porc (preferatul nostru). Condimentele pot varia, în funcție de preferințe.

Ingrediente:
- 3 bucăți de mușchiuleț de porc ("filet mignon") - ale mele aveau cam 300g fiecare;
- 6 căței de usturoi, zdrobiți sau feliați;
- câte o crenguță de rozmarin și cimbru proaspăt;
- 1 lg de boia dulce;
- 1 lgț chives;
- 3 frunze de dafin;
- 2 linguri de ulei;
- piper și sare după gust (dacă nu există restricții la sodiu).

Mod de preparare:
Se șterg bucățile de carne cu un prosop de hârtie, se ung cu ulei (cu mâna) și se așază într-un vas termorezistent. Se presară condimentele pe deasupra, excepție făcând foile de dafin care se așază lângă carne. Se acoperă vasul cu o folie de plastic și se dă la frigider câteva ore (dacă sunteți în criză de timp puteți omite acest pas și puteți coace direct carnea).

Când doriți să coaceți friptura, adăugați apă în vas până la jumătatea cărnii, acoperiți cu un capac (dacă vasul nu are capac, faceți unul din hârtie de copt).

Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 20 de minute, apoi întoarceți carnea pe cealalată parte și mai coaceți 20 de minute (tot sub capac). La final scoateți capacul și mai lăsați vasul în cuptor, până carnea prinde o ușoară crustă deasupra.

Pentru a verifica dacă s-a copt carnea, încercați-o cu o furculiță - ea trebuie să fie moale. Dacă mai este nevoie, mai lăsați-o în cuptor. Asigurați-vă că are destulă apă în vas, pentru a nu se usca. Odată ce este gata, scoateți vasul din cuptor și lăsați carnea la răcit.

După ce s-a răcit, scoateți carnea din sos și păstrați-o la frigider învelită în folie de plastic.

Copiii mei adoră această friptură rece pe felii de pâine cu unt. Bineînțeles, ea se poate servi și caldă, cu o garnitură de legume.

Poftă bună!

No comments:

Post a Comment