Search This Blog

Aug 24, 2016

Chiftele la cuptor (rețetă de bază)

După mai multe încercări de a reproduce gustul și textura chiftelelor prăjite în varianta baby friendly, am identificat rețeta perfectă de chiftele la cuptor, aromate, suculente în interior și cu înveliș crocant. Aceasta este, totuși, varianta "de bază", la care se pot adăuga ingrediente nenumărate, după gust (legume, verdețuri, nuci sau semințe măcinate).

Am folosit:
- 700g carne tocată de vită;
- un ou;
- o ceapă;
- 2 căței de usturoi;
- 2 linguri de pesmet + câteva linguri în plus, pentru tăvălit chiftelele;
- câteva crenguțe de cimbru proaspăt.

Se taie ceapa și usturoiul cât mai mărunt, se adaugă carnea, oul și pesmetul și se amestecă bine (cu mâna). Se dă compoziția la frigider 1-2h. Cu mâinile ude, se formează chiftelele, se tăvălesc prin pesmet și se așază în tava tapetată cu hârtie de copt. Se coc la 200-220 de grade C până se rumenesc.

Pentru a obține chiftele cu o textură plăcută, asemănătoare celor tradiționale, prăjite:
- Compoziția nu trebuie să fie moale, ci fermă, să se poată forma chiftele sferice, care să nu se lase după ce le puneți în tavă;
- Dacă nu aveți pesmet, se poate folosi o felie de pâine înmuiată în apă sau un cartof ras (scurs);
- Acoperirea chiftelelor cu pesmet are rolul de a face crusta mai crocantă;
- Coacerea la foc mare are rolul de a sigila crusta, în așa fel încât sucurile să rămână în interior;
- Dacă folosiți mai puțin de 700g carne, folosiți mai puțin de 1 ou (bateți ușor oul într-un castron separat și adăugați cât este potrivit, pentru a nu face compoziția prea lichidă).

Poftă bună!


No comments:

Post a Comment