Search This Blog

Aug 14, 2016

Salata de vinete coapte, cu roșii și ceapă verde

Salata de vinete este una dintre mâncărurile mele preferate de vară. Varianta cu roșii și ceapă verde este ceva mai fresh decât cea clasică, simplă (doar cu ulei și ceapă), și cu mult mai sănătoasă decât salata de vinete cu maioneză. Poate fi, astfel, savurată de cei mari și de cei mici deopotrivă.
Inspirația este din rețetele de origine mediteraneană, atât în Grecia cât și în Orientul Mijlociu regăsindu-se variante similare (având în plus suc de rodii. oțet, tahini etc.).
Rețeta pe care v-o propun conține:
- 2 vinete medii, coapte (pe grătar sau pe aragaz),
- o roșie,
- 2-3 fire de ceapă verde,
- 2 căței de usturoi,
- zeama de la o jumătate de lămâie;
- o mână de pătrunjel proaspăt, tocat;
- 5-6 linguri de ulei de măsline.
* se pot adăga, după preferințe, măsline, fâșii de ardei copt, boabe și suc de rodii, o lingură de tahini sau fulgi de chilli.

Vinetele se coc pe grătar, se curăță de coajă și se lasă la scurs. 
Între timp, se toacă roșia, ceapa și pătrunjelul. Se zdrobește usturoiul și, amestecându-l cu lămâia și uleiul de măsline, se prepară un dressing.
Vinetele scurse se toacă mărunt și se adaugă restul ingredientelor. 
Se poate adăuga sare, după gust.
Se servește pe felii calde de pâine prăjită, sau pe lipii aburinde.
Poftă bună!

No comments:

Post a Comment