Search This Blog

Dec 7, 2016

Chișcă moldovenească





De câțiva ani, de când petrecem sărbătorile departe de țară, ne e parcă din ce în ce mai dor de tradițiile de acasă. De aceea, de Crăciun pregătim preparate tradiționale, al căror gust ne readuce amintiri calde și luminoase, de sărbători petrecute în Bucovina, cu lemne trosnind în sobă și flori de gheață pe ferestre.

În anii trecuți mi-am făcut curaj să fac pentru prima dată sarmale, cozonaci, piftie. Anul acesta am decis că a venit momentul să încerc o rețetă de chișcă moldovenească, unul dintre preparatele mele preferate de Crăciun (similar caltaboșului).
Am testat prima rețetă acum, la început de decembrie, pentru că vreau ca totul să fie perfect la masa din Ajun. Urmează ca în zilele viitoare să mai încerc o variantă de chișcă și să vedem care va avea mai mult succes la cei mari și cei mici (am adaptat rețeta pentru a fi baby friendly).

Ingrediente:
- 500g carne macră de porc, tocată;
- 4-5 linguri de orez cu bob scurt;
- o ceapă mare;
- 3 linguri de ulei;
- 1/2 lgț piper măcinat;
- 1/2 lgț boia dulce;
- 4 foi de dafin;
- 1/2 lgț boabe de coriandru;
- 1/2 lgț cimbru uscat;
- câteva boabe de piper;
- intestine de porc (în mod tradițional se folosește intestinul gros, care se curăță foarte bine; eu am folosit intestine subțiri, acestea fiind singura variantă găsită în comerț - a ieșit foarte bună chișca și așa);
* dacă nu gătiți pentru copii foarte mici, adăugați și o linguriță de sare.

Mod de preparare:
Intestinele se spală bine  și se lasă câteva ore în apă rece, să se desăreze.
Se taie ceapa cubulețe cât mai mărunte și se pune la înăbușit într-o tigaie cu 6 linguri de apă și 3 linguri de ulei (la foc mediu). Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă orezul spălat și încă 150 ml de apă. Se lasă la fiert până se evaporă toată apa (orezul nu trebuie să fie gătit complet, ci pe jumătate).
Când s-a răcit amestecul de ceapă și orez, se adaugă carnea tocată, piperul măcinat, cimbrul și boiaua (și sarea, dacă folosiți).
Folosind un șpriț special pentru cârnați sau o pâlnie mai mare, umpleți intestinele cu amestecul de carne și orez. Legați bine intestinul la ambele capete și formați mai mulți cârnați (la dimensiunea dorită). Înțepați cârnații din loc în loc cu o scobitoare (să nu se umfle la fiert).
Într-o oală încăpătoare puneți cârnații și adăugați apă cât să îi acopere și încă vreo 2 cm deasupra. Adăugați boabele de coriandru și foile de dafin. Fierbeți la foc mic cca 1/2h, după care scoateți chișca și lăsați-o la răcit.
Înainte de servire, încingeți o tigaie antiaderentă / grătarul și prăjiți chișca pe toate părțile câteva minute (fără ulei sau alte adaosuri). Merge excelent cu ceapă și mămăliguță.
Poftă bună!

No comments:

Post a Comment