Search This Blog

Dec 1, 2016

Supa cremă de morcov şi cartof dulce, cu alune de pădure




Ingrediente:
- 6 morcovi mari;
- o rădăcină de pătrunjel;
- o tulpina de ţelină;
- 1/2 de cartof dulce mare (sau un cartof dulce mic);
- o ceapă medie;
- un căţel de usturoi;
- opțional, se pot adăuga următoarele condimente: o bucăţică de ghimbir de aproximativ 1 cm, 2 frunze de lime, coaja de la 1/2 de lămâie, un vârf de linguriţă de chimion (cumin) măcinat, câteva frunze de coriandru (la final se vor înlătura bucăţica de ghimbir şi frunzele de lime şi de coriandru);
- o mână de alune de pădure (sau arahide) crude.

Metoda:
Într-o oală încăpătoare se pune la fiert un litru de apă şi, când începe să clocotească, se adaugă morcovul şi cartoful dulce tăiate în felii groase, pătrunjelul şi tulpina de ţelină întregi sau tăiate în două (cât să încapă în vas), ceapa şi usturoiul întregi.
Se micşorează flacăra şi se fierb legumele timp de 20-30 min, până se înmoaie rădăcinoasele. Se adaugă condimentele, se mai fierbe 5 min (cu capac), după care se lasă supa la răcit.
Când temperatura lichidului este potrivită pentru procesarea in blender, se înlătură ţelina, pătrunjelul, usturoiul, ghimbirul şi frunzele de lime şi de coriandru. Se toarnă supa cu legumele rămase în bolul vertical al blenderului şi se mixează până se obţine o pastă fină (se poate folosi şi un mixer vertical).
Se serveşte cu alune tocate grosier  (pentru o textură crocantă) sau măcinate (ın special în cazul copiilor mici, alunele trebuie oferite cât mai mărunţite) şi cu un strop de smântână (pentru o varianta vegană, smântâna poate fi omisă sau înlocuită cu smântână de cocos).

Poftă bună!

No comments:

Post a Comment