Search This Blog

Jul 22, 2016

Paine "brioche"









Când a gustat "brioșa" azi dimineață, fetița mea de doi ani a exclamat: "wow, mami, pina (pâinea) cookie!". Într-adevăr, aceste chifle au coaja crocantă și sfărâmicioasă, asemenea biscuiților, iar interiorul e pufos. Sunt perfecte pentru micul dejun, pentru un burger de casă sau ca gustare în concediu. (Cred că merg tare bine și cu magiun).

Rețeta e simplă, se face repede, dar aluatul trebuie să stea mult la rece (10-12 ore)

Aveți nevoie de:
500g făină (am folosit 250g albă, de grâu și 250g integrală)
4 ouă
100 ml lapte
25g drojdie proaspata
300g unt
rețeta originală conține zahăr și sare, pe care eu le-am omis, pentru că le exclud din alimentația copiilor. Am adăugat 80g de făină de ovaz în plus, pentru a obține textura dorită.

Amestecați făina, ouăle, laptele și drojdia în bolul mixerului, pentru câteva minute, la viteza cea mai mică (folosiți accesoriul pentru aluat). Adăugați untul rece, tăiat cuburi și mixați la o viteză medie timp de 5 minute, apoi lăsați 15 minute la frământat. Puteți frământa și cu mâna, dacă nu aveți un mixer potrivit (eu am folosit robotul de bucătărie).
La final, aluatul trebuie să se desprindă de pereții vasului. Acoperiți-l cu folie de plastic și lăsați-l să se odihnească în frigider 12 ore (el va crește în acest timp).
Scoateți aluatul din frigider, formați chifle sau orice altă formă și coaceți timp de 30 de minute la 200 de grade Celsius (cuptorul preîncălzit).

Lăsați chiflele la răcit, apoi depozitați-le într-o pungă de plastic.

Poftă bună!

3 comments: