Search This Blog

Oct 12, 2016

Tartă cu mere

Trebuie să recunosc. M-am îndrăgostit de forma de tarte și de rețeta de blat a lui Jamie Oliver (originalul aici). Așa ca am decis ieri ca, în loc de plăcintă cu mere, să fac...o tartă (previzibil, știu)! 
Iată, așadar, un desert de sezon, pentru care aveți nevoie de numai trei ingrediente: unt, făină și mere (al patrulea ingredient, scorțișoara, fiind opțional, însă recomand acest adaos, pentru o aromă mai puternică).

Ingrediente pentru blat*:
- 450g de făină albă de grâu;
- 225g de unt nesărat, rece;
- 100 ml de apă rece.
* aceste cantități sunt pentru blat și pentru grilajul de deasupra. Dacă nu doriți grilaj, folosiți doar 300g de făină și 150g de unt.

Ingrediente pentru umplutură:
- 6-8 mere mari;
- o linguriță de scorțișoară (opțional).


Se pune făina într-un bol, se adaugă untul rece tăiat cubulețe și se frământă cu degetele până se formează un aluat nisipos.
Se adaugă aproximativ 100 ml de apă rece (turnați apa treptat, până se leagă aluatul, în funcție de consistența făinii poate fi necesară o cantitate puțin mai mică sau mai mare de apă). Se împarte aluatul în 2 părți inegale, una aproximativ de 2/3 din total și una de aproximativ 1/3 din total. Se formează două bile de aluat, care se învelesc în folie de plastic și se dau la rece 30 de minute.

Între timp, se curăță merele și se dau pe răzătoarea mare. Se scurge sucul rezultat și pulpa se pune într-un vas antiaderent, pe foc mic. Se lasă la fiert câteva minute, până se înmoaie și se adaugă scorțișoară sau alte condimente, după gust. Se ia vasul de pe foc și se lasă la răcit.

Se scoate din frigider bila mai mare de aluat, se întinde într-o formă și o dimensiune similare tăvii și se așează în tava de tartă, tăind excesul de aluat de pe margini cu un cuțit (aluatul trebuie să atingă marginea tăvii). Se dă la rece din nou, în tavă, pentru 30-40 de minute. Dacă aveți posibilitatea, puneți tava cu aluatul în congelator pentru 15 minute, astfel reducându-se posibilitatea umflării aluatului la copt.
Se scoate din frigider, se înțeapă în mai multe locuri cu o furculiță (ca să nu formeze bule de aer dedesubt, în timpul coacerii) și se dă la cuptor, la 190 de grade până aluatul s-a copt (cca 20 de minute).


Se adaugă apoi, în strat uniform, umplutura.
Se scoate din frigider bila mai mica de aluat, se întinde și se taie în fâșii subțiri care se poziționează pe tartă sub forma unui grilaj.

Se dă la cuptor pentru încă 30-40 de minute sau până tarta a căpătat o crustă aurie.
Se lasă să se răcească în formă, apoi se scoate pe un platou.
Poftă bună!


No comments:

Post a Comment