Search This Blog

Oct 22, 2016

Turtă dulce cu dovleac (fără zahăr, fără miere)


Totul a pornit de la un dovleac Hokkaido, pe care l-am cumpărat (și) pentru a-l folosi la jocurile de învățat fructe și legume (toamna e anotimpul perfect pentru activități "practice" de asociat imagini cu fructe și legume reale). 
A venit apoi și vremea să îl mâncăm dar, pentru că noi nu suntem mari fani ai dovleacului copt, a trebuit să inventez rapid o rețetă cu dovleac.
 În timp ce coceam dovleacul în cuptor, cu nițică scorțișoară deasupra, m-am gândit că are aroma perfectă pentru turtă dulce și că ar putea înlocui cu succes mierea din rețetă. Așa că m-am apucat de treabă. M-am inspirat din rețeta de turtă dulce de aici și, după ce am modificat pe ici, pe colo, iată ce a ieșit.

Ingrediente:
- 350g de făină;
- 200g de dovleac copt, făcut piure;
- 100g de unt topit;
- 1 ou;
- o bucățică de ghimbir ras (aprox 1,5 cm) sau 1 lgt rasă de praf de ghimbir;
- o linguriță rasă de scorțișoară măcinată;
- coaja de la o portocală (bio) sau o linguriță de praf de coajă de portocală;
- 1/2  lgț de nucșoară măcinată;
- semințele de la 1/2 de păstaie de vanilie sau un vârf de lgț de praf de vanilie;
- 1 lgț rasă de bicarbonat de sodiu;

Într-un bol se amestecă piureul de dovleac cu untul topit și cu oul, până se obține un amestec omogen. Acesta se toarnă peste făina amestecată în prealabil cu bicarbonatul și cu toate condimentele (ghimbir, scorțișoară, nucșoară, portocală, vanilie). Se frământă cu mâna și, dacă este cazul, se mai adaugă puțină făină, până obțineți un aluat ferm. Se formează o bilă de aluat care se învelește în folie de plastic și se dă la rece minim 30 de minute.
Se scoate aluatul din frigider, se întinte cu un sucitor și se decupează formele dorite. Se coace în cuptorul preîncălzit, la 190 de grade C, aproximativ 20 de minute.
Poftă bună!

No comments:

Post a Comment