Search This Blog

Oct 7, 2016

Trei feluri de tarte aperitiv (quiche)



Vedeta petrecerii de duminică au fost tartele (quiche), care au făcut senzație. Le-am pregătit în seara noaptea anterioara, fără să am un plan bine stabilit despre cum vreau să iasă - am lăsat creativitatea să-și spună cuvântul și am jonglat cu ingredientele. Au ieșit 3 tarte: una cu prosciutto, cașcaval, ceapă verde, una cu piept de pui, cașcaval și ardei roșii și una cu 2 feluri de brânză, ciuperci, ardei roșu și ceapă verde.

Blatul l-am făcut după o rețetă a lui Jamie Oliver (originalul aici) și are doar trei ingrediente:
- 300g de făină albă de grâu,
- 150g de unt nesărat
- 90-120 ml de apă rece.

(Eu am făcut rețeta triplă, pentru 3 tarte.)
Se pune făina într-un bol, se adaugă untul rece tăiat cubulețe și se frământă cu degetele până se formează un aluat nisipos. Se adaugă aproximativ 100 ml de apă rece (turnați apa treptat, până se leagă aluatul, în funcție de consistența făinii poate fi necesară o cantitate puțin mai mică sau mai mare de apă). Se formează o bilă din aluat, care se învelește în folie de plastic și se dă la rece 30 de minute (eu am avut 3 bile, pentru cele 3 tarte).

Între timp, se pregătește umplutura. Puteți alege orice combinație de carne, brânză, legume. Eu am folosit 3 combinații, cantitățile fiind inspirate din altă rețetă a lui Jamie Oliver (aici).

Quiche cu prosciutto și cașcaval


Ingrediente:
- 200g prosciutto;
- 200g cașcaval de vacă dat pe răzătoare;
- 2 fire de ceapă verde, tocată mărunt;
- 2 ouă întregi;
- 2 gălbenușuri;
- 250 ml de lapte;
- 250 ml smântână;
- puțină nucșoară.

Metoda: După ce a stat destul la frigider, aluatul se scoate, se întinde într-o formă și o dimensiune similare tăvii și se așează în tava de tartă, tăind excesul de aluat de pe margini cu un cuțit (aluatul trebuie să atingă marginea tăvii). Se dă la rece din nou, în tavă, pentru 30-40 de minute.
Se scoate din frigider, se înțeapă în mai multe locuri cu o furculiță (ca să nu formeze bule de aer dedesubt, în timpul coacerii) și se dă la cuptor, la 190 de grade până aluatul s-a copt (cca 20 de minute). Se adaugă apoi, în strat uniform, prosciutto. cașcavalul ras și ceapa verde. Se amestecă ouăle întregi cu gălbenușurile, smântâna, laptele și nucșoara iar amestecul rezultat se toarnă cu atenție în forma de tartă, peste toppingurile adăugate anterior. Se dă la cuptor pentru încă 30-40 de minute sau până tarta a căpătat o crustă aurie.
Se lasă să se răcească în formă, apoi se scoate pe un platou.


Quiche cu piept de pui, cașcaval și ardei roșii 

Ingrediente:
- 200g piept de pui fiert;
- 200g cașcaval de vacă dat pe răzătoare;
- o jumătate de ardei roșu, tocat mărunt;
- 2 ouă întregi;
- 2 gălbenușuri;
- 250 ml de lapte;
- 250 ml smântână;
- puțină nucșoară.

Metoda: Am scos o nouă bilă de aluat din frigider, l-am întins și l-am așezat în tava de tartă, tăind excesul de aluat de pe margini cu un cuțit (aluatul trebuie să atingă marginea tăvii). Se dă la rece din nou, în tavă, pentru 30-40 de minute.
Se scoate din frigider, se înțeapă în mai multe locuri cu o furculiță (ca să nu formeze bule de aer dedesubt, în timpul coacerii) și se dă la cuptor, la 190 de grade până aluatul s-a copt (cca 20 de minute). Se adaugă apoi, în strat uniform, pieptul de pui. cașcavalul ras și bucățile de ardei roșu. Se amestecă ouăle întregi cu gălbenușurile, smântâna, laptele și nucșoara iar amestecul rezultat se toarnă cu atenție în forma de tartă, peste toppingurile adăugate anterior. Se dă la cuptor pentru încă 30-40 de minute sau până tarta a căpătat o crustă aurie.
Se lasă să se răcească în formă, apoi se scoate pe un platou.


Quiche vegetarian, cu 2 feluri de brânză, ciuperci, ardei roșu și ceapă verde.

Ingrediente:
- 200g brânză proaspătă de vacă (sau orice alt fel, după preferințe);
- 200g cașcaval ras;
- 5-6 ciuperci champignon;
- o jumătate de ardei roșu, tocat mărunt;
- 2 fire de ceapă verde, tocate mărunt;
- 2 ouă întregi;
- 2 gălbenușuri;
- 250 ml de lapte;
- 250 ml smântână;
- puțină nucșoară.

Metoda: Am scos și ultima bilă de aluat din frigider, l-am întins și l-am așezat în tava de tartă, tăind excesul de aluat de pe margini cu un cuțit (aluatul trebuie să atingă marginea tăvii). Am dat la rece din nou, în tavă, pentru 30-40 de minute.
Se scoate tarta din frigider, se înțeapă în mai multe locuri cu o furculiță (ca să nu formeze bule de aer dedesubt, în timpul coacerii) și se dă la cuptor, la 190 de grade până aluatul s-a copt (cca 20 de minute). Se adaugă apoi, în strat uniform, brânzeturile și legumele.
Se amestecă ouăle întregi cu gălbenușurile, smântâna, laptele și nucșoara iar amestecul rezultat se toarnă cu atenție în forma de tartă, peste toppingurile adăugate anterior. Se dă la cuptor pentru încă 30-40 de minute sau până tarta a căpătat o crustă aurie.
Se lasă să se răcească în formă, apoi se scoate pe un platou.

Poftă bună!

Photo credits: Tamara Boskovic Dereta (facebook  / instagram)


No comments:

Post a Comment